Al jaren heb ik een Goodreads-account. Goodreads is een website waar je de boeken die je hebt gelezen bij kunt houden. Je kunt ratings geven, boeken tippen aan vrienden en jezelf een Reading Challenge opleggen: hoeveel boeken wil jij dit jaar lezen?
Sinds zeven jaar doe ik mee aan de Goodreads Reading Challenge en geef ik aan het begin van het jaar aan hoeveel boeken ik wil lezen. Ik haal de challenges vaker niet dan wel.
Mijn uitdaging van 2019 was het lezen van 15 boeken. Ik heb er 17 gelezen. Opvallend detail: 15 boeken zijn geschreven door vrouwen (zonder dat ik daar bewust mee bezig was).
Veel boeken las ik in het Engels, maar van elk boek is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar.
The Girls – Emma Cline
Een prachtig, beeldend verhaal over de jaren 60 in Californië. De sekte van Charles Manson speelt een belangrijke rol, maar het boek gaat vooral over hoe het is om een opgroeiend meisje te zijn.
Everything Under – Daisy Johnson
Ik kocht dit boek omdat ik de kaft erg mooi vond. Het verhaal is nogal ingewikkeld en soms moeilijk te volgen. Een modern Oedipus verhaal over een zeemonster, een boot, een moeder en een dochter.
The year of magical thinking – Joan Didion
Over dit boek schreef ik in mijn blog ‘Verlies.’ Joan Didion schrijft over het plotselinge overlijden van haar man. Het jaar waar ze tegen beter weten in bleef wachten tot hij terug kwam, een jaar van magisch denken.
Don’t Cry – Mary Gaitskil
Een sterke verhalenbundel over de thema’s liefde, seks en geweld. Er staan veel scherpe en mooie zinnen in.
Damn, Honey – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
Een feministisch pamflet van de vrouwen van de gelijknamige podcast. Een toegankelijk manifest over feminisme. Zowel het boek als de podcast is een aanrader.
Conversations with friends – Sally Rooney
Het sterke debuut van Sally Rooney. De 20-jarige spoken word artist Frances begint een affaire met de getrouwde acteur Nick. Een verhaal over verlangen, volwassen worden, eenzaamheid en macht.
Sloughing towards Bethlehem – Joan Didion
Een van de bekendste essays uit de Amerikaanse literatuur: Didion’s verslag van de jaren zestig.
By Nightfall – Michael Cunningham
De eerste man die ik dit jaar las! Michael Cunningham is een van mijn favoriete auteurs. Dit boek is niet zo sterk als veel van zijn andere werk, maar zijn schrijfstijl vind ik erg mooi. Het verhaal speelt zich af in de kunstwereld van New York en gaat over een art-dealer die verliefd wordt op de jongere broer van zijn vrouw.
Een zee van glas – Geerteke van Lierop
Ook over dit boek schreef ik in mijn blog ‘Verlies.’ Een prachtig boek over rouw en verlies. Geerteke van Lierop schreef het nadat haar vriend plotseling overleed. Het is poëtisch, hoopvol en eerlijk.
What we talk about when we talk about rape – Sohaila Abdulali
De in India geboren schrijfster Sohaila Abduli schreef dit boek over seksueel geweld en verkrachtingen. Het is zeker niet gemakkelijk om te lezen, maar ik vond het erg interessant. Abdulali deelt veel ervaringen (waaronder haar eigen verhaal) en onderzoekt hoe er tegen seksueel geweld aan wordt gekeken. Ze stelt vragen die we vaak niet durven stellen.
Milk and Honey – Rupi Kaur
De wereldberoemde dichtbundel van Rupi Kaur. Ik was nogal teleurgesteld in de bundel. Veel van de gedichten vond ik niet erg poëtisch of bijzonder sterk.
Three women – Lisa Taddeo
Over dit boek schreef ik eerder deze blog.
Echte vrouwen krijgen een kind – Liesbeth Smit
In dit boek wordt beschreven hoe het is om als vrouw geen kinderen te krijgen. Ik hoorde erover in de podcast Damn, Honey waar Liesbeth Smit te gast was. Ik vond vooral de ervaringen van Liesbeth zelf mooi beschreven. Ze laat zien dat geen kinderen krijgen niet altijd een bewuste keuze is, maar vaker een samenloop van omstandigheden.
Kleinzeer – Nydia de Vries
Een boek over het grijze gebied van ziek zijn en beter worden. Toen Nydia jong was, kreeg ze te horen dat ze niet lang meer te leven had. Ze groeide op met het idee niet oud te worden. Toen ze plotseling genas, wist ze niet meer hoe ze verder moest leven en raakte in een zware depressie. “Hoe vind je een plek in een wereld waaraan je nooit hebt deelgenomen, en hoe pik je de draad weer op na een traumatische gebeurtenis?” – Ik vond het een heftig, maar ook herkenbaar verhaal over ziek zijn. Het is ingewikkeld om jaren geïsoleerd te leven en dan ineens terug te moeten naar een wereld waar je weinig meer van begrijpt.
Dear Life – Alice Munro
Een verhalenbundel van de Nobelprijs winnaar Alice Munro. De verhalen zijn mooi, bijzonder in opbouw en blijven vaak even in je hoofd zitten. Over deze bundel heb ik dan ook bijna een jaar gedaan.
Call me by your name – André Aciman
De bekende film is geïnspireerd op dit verhaal. Ik vond het een filmisch geschreven boek, maar waarschijnlijk ook omdat ik eerst de film had gezien 😉 Een verhaal over een eerste echte verliefdheid: maar vooral over verlangen. Een verlangen dat ondragelijk is, pijnlijk soms, maar ook verrukkelijk en vurig. Het verhaal speelt zich af in een zomer in Italië en gaat over de verliefdheid tussen een jongen van 17 en een 24-jarige man uit Amerika.
The Introvert’s Way – Sophia Dembling
Een boek over hoe het is om introvert te zijn in een extraverte wereld. Ik vond sommige delen van het boek interessant (vooral de onderzoeken die over dit onderwerp zijn gedaan), maar veel hoofdstukken vielen tegen. Het boek gaat niet echt over introversie, eerder over de ervaringen van de schrijfster zelf - en ik herkende me niet echt in haar verhaal.
Mijn drie favoriete boeken: The Girls, Conversations with friends, The year of magical thinking
Het langste boek: The Girls (355 blz)
Het kortste boek: Damn, Honey (92 blz)
Comments