top of page
  • Foto van schrijvermilouvoskuilen

Hoe 'woke' zijn de karakters uit Sex and the City?

Zoals ik al eerder schreef keek ik alle seizoenen van Sex and the City vorig jaar opnieuw. Ik keek of de serie anno nu nog overeind blijft staan. Hoe woke zijn Carrie, Samantha, Charlotte en Miranda? Hoewel ik de serie nog steeds leuk vind om te zien, waren er momenten waar ik kromme tenen van kreeg. Momenten die in 2020 echt niet meer kunnen. Zoals:


Carrie’s mening over biseksualiteit

Een van de grootste dingen die me opviel, is dat Carrie niet erg openminded is voor een seks-columnist. Een van de kwalijkste dingen die ze zegt, gaat over biseksualiteit. In de aflevering Boy, Girl, Boy, Girl date Carrie een wat jongere man, Sean, die relaties heeft gehad met zowel mannen als vrouwen. Iets waar Carrie denkt dat ze ‘te oud voor is’. Tegen haar vriendinnen uit ze haar verbazing dat Sean zomaar toegeeft dat hij biseksueel is. Alsof haar ongemak zijn schuld is en hij het nieuws voorzichtig had moeten brengen. Daarnaast zegt ze dat ze niet gelooft in biseksualiteit en dat ze denkt dat het een fase is. Ook de andere vrouwen zeggen tenenkrommende dingen als ‘I believe in labels, pick a side and stay there’ en ‘It’s greedy! It’s double dipping.’ Niet oké.


Weinig mensen van kleur

De serie is wit. Heel wit. Er zijn weinig mensen van kleur te zien. In seizoen drie is er een verhaallijn waar Samantha met een zwarte man date. Zijn zus grijpt in en wil niet dat haar broer een relatie heeft met een witte vrouw. Het is nogal ongemakkelijk. Is er eindelijk een vrouw van kleur te zien, is ze the bad guyDe Shar-Pei

Een memorabele scene uit de serie. Charlotte date een man die niet besneden is en vertelt vol afschuw over zijn penis: ‘There was so much skin, it was like a

Shar-Pei!’ Ze weigert met hem naar bed te gaan en uiteindelijk kiest de man er voor om zich te laten besnijden. Hij heeft vaak vervelende reacties van vrouwen gekregen en wil zich goed voelen tijdens de seks. Het is moeilijk te geloven dat er mensen zijn die vol afschuw reageren op een beetje voorhuid, maar voor Charlotte is het een absolute no go.


Carrie’s gedrag naar Natasha

De relatie tussen Carrie en Mr. Big is de rode draad in de serie. Ze daten, gaan uit elkaar, komen weer samen, gaan weer uit elkaar, en: beginnen een affaire. Als Big getrouwd is met Natasha (die Carrie ‘the idiot stick finger with no soul’ noemt) begint Carrie’s haat naar de nieuwe vrouw in Bigs leven. Natasha heeft Carrie niets misdaan (ze is zelfs altijd erg aardig tegen haar). Haar negatieve gevoelens hebben alleen te maken met het feit dat ze met haar ex-vriend is getrouwd. Gedurende de serie praat Carrie negatief over Natasha en vergelijkt ze zichzelf met haar. Haar gedrag is gedeeltelijk te begrijpen, maar vooral kinderachtig en tenenkrommend.

In het derde seizoen beginnen Big en Carrie een affaire. Na steeds in hotels afgesproken te hebben, belandt Carrie in het bed van Big en Natasha. Als Mr. Big weer terug naar zijn werk gaat, blijft Carrie nog even in zijn huis. En dan komt Natasha ineens thuis… Carrie vlucht weg en rent de trap af, terwijl Natasha achter haar aan rent. Terwijl ze Carrie vraagt om stil te staan, valt Natasha ineens plat op haar gezicht. De scene is vrij heftig, maar zorgt er voor dat Carrie eindelijk een openbaring krijgt ‘I always thought the one who could get hurt was me.’ Ze beseft dat ze ook Natasha pijn heeft gedaan.


Je zou denken dat Carrie haar nu met rust laat, maar nee. Als Big en Natasha zijn gescheiden heeft ze last van schuldgevoelens en wil ze vergeven worden door Natasha. Natasha wil niets met Carrie te maken hebben. In plaats van te luisteren naar haar behoeftes, blijft Carrie haar stalken. Ze belt meerdere keren naar haar werk en laat Samantha uitzoeken waar Natasha luncht. Tijdens een lunch valt Carrie haar lastig en vraagt ze om vergiffenis. Eindelijk zien we wat tegengas van Natasha: ‘I'm sorry about it all. I' m sorry he moved to Paris and fell in love with me. I'm sorry that we ever got married. I'm sorry he cheated on me with you and I'm sorry that I pretended to ignore it for as long as I did. I'm sorry I found you in my apartment, fell down the stairs and broke my tooth. I'm very sorry that after much painful dental surgery this tooth is still a different colour than this tooth. Finally I'm sorry that you felt the need to come down here. Now, not only have you ruined my marriage, you 've ruined my lunch.’


Matthew Mcconaughey’s cameo

Na het debacle met Mr. Big en Natasha vlucht Carrie voor een tijdje naar Los Angeles. Ze is uitgenodigd door een productiehuis dat interesse heeft haar columns te verfilmen. Een van de meetings is met acteur Matthew Mcconaughey. De meeting met hem verloopt erg raar. Matthew stelt voor een rollenspel te doen en doet alsof hij Mr. Big is. Na een hoop vreemde dingen te roepen, knielt hij ineens voor Carrie neer en zegt ‘I really want to fuck you, Carrie.’ Zij is uiteraard in verwarring: ‘Are you acting now?’ De scene is heel vreemd en na de #metoo beweging ook niet meer grappig.

Miranda doet alsof ze lesbisch is

Advocaat Miranda gaat als teamuitje met haar firma een potje baseball spelen. Omdat het de bedoeling is een partner mee te nemen en ze geen relatie heeft, vraagt ze een collega om haar aan iemand te koppelen. De collega neemt Sid mee, een vriendin van hem, omdat hij denkt dat Miranda op vrouwen valt. De verwarring is eerst wat ongemakkelijk, maar Miranda en Sid besluiten er het beste van te maken en gewoon een gezellige middag te hebben.


Na de baseball wedstrijd wordt Miranda door een van de senior partners van de firma aangesproken en uitgenodigd om samen met Sid bij hem en zijn vrouw te komen eten. Miranda antwoordt zonder met Sid te overleggen dat ze erbij zullen zijn. Tijdens het etentje doet ze alsof ze een stel is met Sid, zodat ze haar baas over haar werk kan vertellen en zo de kans heeft om door te groeien. Na het eten geeft ze pas toe dat zij en Sid gewoon vrienden zijn (wat haar baas jammer vindt, omdat zijn vrouw graag een lesbisch stel aan hun vriendenkring toe wil voegen – ook vrij vreemd, alsof een lesbisch stel een kunstwerk is dat je wilt toevoegen aan je collectie.)


In de lift zoent Miranda Sid toch nog even, om zeker te weten dat ze niet lesbisch is. Wat Sid hier van vindt, is niet duidelijk. Het is ongemakkelijk om te zien dat Miranda haar gebruikt om verder te komen op haar werk zonder aan Sids gevoelens te denken. Waarom zou zij het leuk vinden om te doen alsof ze een relatie heeft met iemand die geen interesse in haar heeft en alleen met haar omgaat omdat ze carrièremogelijkheden ziet?


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page