top of page
  • Foto van schrijvermilouvoskuilen

Selfcare

Bijgewerkt op: 12 nov. 2019

Op social media wordt flink gestrooid met de term 'selfcare.' Helaas bestaat er nogal een beperkt beeld van de term. Namelijk het beeld van de fitgirl in strakke yogabroeken. Zij leidt een vegan lifestyle, drinkt groene smoothies en gaat naar stilteretraites in exotische landen. Is dit de enige manier om voor jezelf te zorgen?


Bij de term 'selfcare' krijg je al snel een glamorous beeld van 'zen zijn', mindful leven en lekker in je vel zitten op je netvlies. Instagram staat er vol mee. Met groene smoothies en yoga is natuurlijk niets mis – het draagt voor veel mensen bij aan geluk en een gezond leven – maar het geeft nogal een eenzijdige beeld. 'Selfcare' (goed voor jezelf zorgen en van je lijf genieten) betekent meer dan een groene levensstijl leiden. Het draait om acceptatie, voelen wat jouw grenzen en behoeftes zijn en een manier vinden om van jezelf te houden zoals je bent.


Lekker in je lijf zitten is niet altijd even makkelijk. Wanneer je fysieke of mentale klachten hebt, pijn ervaart of door een rouwproces gaat kan het behoorlijk uitdagend zijn. Dan staat het beeld van gebruinde, slanke mensen in ingewikkelde yogaposes waarschijnlijk ver van je af. Terwijl het juist in deze omstandigheden belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en naar je lichaam te luisteren.


Ziekte en selfcare Ik heb jarenlang met mijn gezondheid geworsteld. Op mijn negentiende liep ik een virusinfectie op en werd ik ziek. Ik kreeg CVS/ME (het chronische vermoeidheidssyndroom) en had last van reumatische klachten, klachten aan mijn immuunsysteem en een allesoverheersende vermoeidheid. Enkele jaren later werd ik ook nog eens gediagnosticeerd met de ziekte van Graves (een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de schildklier aanvalt). Een behoorlijke deuk in de relatie met mijn lijf. Ik raakte dan ook van mijn lichaam vervreemd en zag het als een bron van ellende en pijn. Het voelde alsof ik nergens grip op had. Naast dat mijn gezondheid achteruit ging, veranderde ook mijn uiterlijk. Mijn haar werd dunner en viel uit, ik viel kilo's af en kreeg huiduitslag door mijn medicatie.

Toch verlangde ik in deze periode naar een fijne relatie met mijn lijf – zelfs als het niet voldeed aan de verwachtingen en het niet gezond was. Het omarmen en het accepteren van mijn lichaam was niet gemakkelijk, maar het bracht wel vrijheid. 'Acceptatie' is niet hetzelfde als 'je ergens bij neer leggen'. Je ergens bij neer leggen, betekent dat je opgeeft en alle hoop overboord gooit. Een situatie accepteren betekent dat alles er mag zijn (ook pijn, verdriet en teleurstelling) en dat je je niet meer verzet. Natuurlijk wilde ik nog steeds genezen, maar ik leerde de huidige situatie te accepteren en dat luchtte enorm op. Ook mijn lichaam mocht er zijn!



Stop vergelijken Selfcare betekent: voelen waar jij behoefte aan hebt. Dat verschilt per moment. Voor mij is dat soms een stuk wandelen, een andere keer een vriendin opbellen en soms is dat bankhangen en MTV realityshows kijken met mijn honden (zij zijn gek op trashy tv-programma's). Daarnaast helpt het om te stoppen jezelf en je lijf te vergelijken met dat van anderen. Probeer liefde en acceptatie te voelen voor dat wat je (op dat moment) hebt. Natuurlijk mag je doelen stellen, maar omarm de huidige situatie


Inmiddels ben ik voor een groot gedeelte genezen. Lekker in mijn lichaam zitten is, ondanks het genezen, nog niet altijd even makkelijk. Ik ben gevoelig, blijf beperkt in mijn energie en voldoe niet aan het beeld dat de media schetst van 'gezond zijn', 'lekker in je vel zitten' en #fitgirls.' Maar ik leer het los te laten en te genieten van mijn lijf. Ik ga graag naar yogales, maar ik dwing mijn lijf niet in poses waar ik me niet goed bij voel. Ook word ik niet blij van te veel prikkels. Ik heb geaccepteerd dat grote festivals of drukke clubs niet mijn ding zijn (ook al lijkt het door social media soms dat dit het leven is dat een twintiger zou moeten leiden.)

Selfcare is voor iedereen belangrijk en betekent voor iedereen wat anders. Het beeld van een blakende gezonde yogi is niet voor iedereen haalbaar (en niet iedereen wordt er gelukkig van) en dat is oké. Het zou fijn zijn als we een breder beeld krijgen van wat 'lekker in je vel zitten' betekent en dat we leren dat elk lichaam meetelt.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page