milouvoskuilen
Wat doet de pil?
Bijgewerkt op: 4 apr. 2022
Op mijn zeventiende ging ik aan de pil. De reden? Ik wilde niet ongesteld worden op vakantie. Van een vriendin leende ik een strip. Zo kon ik twee weken in bikini doorbrengen zonder te bloeden. Na mijn vakantie ging ik direct naar mijn huisarts om een eigen recept te halen.
Vrijwel geen van mijn vriendinnen begon met het slikken van de de pil als vorm van anticonceptie. Sommigen hadden hem voorgeschreven gekregen als remedie tegen acné, anderen slikten ´m vanwege hun zware menstruatie, maar de meesten gebruikten de pil – net als ik – om regelmaat in hun menstruatiecyclus te krijgen.
De pil brengt gemak. Je slikt hem dagelijks en hoeft je vervolgens geen zorgen te maken over een ongewenste zwangerschap. Ook hoe je je niet af te vragen wanneer je ongesteld wordt. Dat is namelijk iedere maand hetzelfde: in je stopweek. As je wilt, kun je de pil zelfs doorslikken en de bloeding overslaan. Handig bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of wanneer je een sportwedstrijd moet spelen.
De bloeding die je tijdens je stopweek krijgt, is overigens geen menstruatiebloeding, maar een onttrekkingsbloeding. Tijdens de bloeding wordt geen eitje, maar enkel het baarmoederslijmvlies afgestoten.

Wat doet de pil?
Als het goed is, krijgen vrouwen iedere maand een eisprong. Als dat eitje niet bevrucht wordt, stoot het lichaam het af. Hierdoor ontstaat een bloeding. De pil bevat hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Ook beïnvloeden deze hormonen de baarmoederwand, waardoor daar geen eitje kan nestelen. Daarnaast wordt door het slikken van de pil het slijm in de baarmoederhals taaier, zodat zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen komen. Dit maakt de pil een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel, maar het legt ook de natuurlijke cyclus plat.
Mijn ervaringen met de pil
Vijf jaar nadat ik de pil had gebruikt, stopte ik. ermee Op dat moment had ik geen relatie en wilde weten hoe mijn cyclus er eigenlijk uit zag. Het duurde ruim een jaar voor er weer enige regelmaat in mijn menstruatiecyclus kwam. Tot die tijd sloeg ik soms maanden over.
Tijdens mijn pilgebruik heb ik geen vervelende bijwerkingen ervaren. Toch merkte ik na het stoppen één groot verschil: de seks was veel fijner. Mijn vagina voelde gevoeliger en mijn orgasmes waren intenser. Ik had nooit seks zonder de pil gehad, dus ik wist niet dat ik iets had gemist. In mijn omgeving hoorde ik soortgelijke verhalen. Veel vrouwen van mijn leeftijd waren aan de pil gegaan voor ze seksueel actief waren en hadden dus geen vergelijkingsmateriaal. Pas toen ze stopten, merkten ze dat hun libido hoger was en dat de seks plezieriger was.
Als je, net als ik, tijdens je tienerjaren aan de pil bent gegaan, kan het inzichtelijk zijn om eens een periode te stoppen. Zo leer je je je natuurlijke menstruatiecyclus weer kennen en kun je voelen of jouw pilgebruik je lichaam beïnvloedt. Jij en je lichaam veranderen door de jaren heen. Vaak ben je gewend geraakt aan de pil en kan het helpen om even afstand te nemen. Zo kun je opnieuw een keuze maken en de anticonceptiemethode kiezen die het best bij je past (en dat mag natuurlijk gewoon weer de pil zijn).