top of page
  • Foto van schrijvermilouvoskuilen

Jezelf af laten zeiken voor respect

Bijgewerkt op: 12 nov. 2019

Afgelopen week zag ik de Roast van Justin Bieber op Comedy Central. Een roast is zo ongeveer het tegenovergestelde van een toast, waar iedereen een aardig woordje voor je doet. Nu wordt de persoon in kwestie volledig afgebrand door verschillende celebs en komieken. In dit geval was deze persoon Justin Bieber, voormalig kindster en meisjesidool (en volgens onderzoek één van de meest gehate personen in Amerika). Je kunt je afvragen waarom iemand met een reputatie als Bieber mee doet aan zo’n show (of eigenlijk: waarom iemand zich überhaupt vrijwillig laat beledigen op camera), maar zijn motief werd al snel duidelijk.

Justin Bieber was veertien toen hij een platencontract tekende en werd al snel een tieneridool (zijn fans worden beliebers genoemd). Zijn populariteit was ongekend. Hij groeide op in de schijnwerpers en stond altijd in de aandacht. Net als bij veel kindsterren ging dat niet goed (kijk bijvoorbeeld naar Lindsay Lohan, Amanda Bynes of Macaulay Culkin). Wat men verwachtte gebeurde: voor de ogen van miljoenen mensen gleed hij af. Hij kwam negatief in het nieuws door verschillende incidenten, waaronder: rijden onder invloed, drugsgebruik en vandalisme.

Ik was verbaasd toen ik hoorde dat hij mee ging doen aan het programma. Had hij al niet genoeg shit over zich heen gekregen? En, is het niet beter om een tijd uit de schijnwerpers te blijven? Het antwoord bleek 'Nee'. Dit was de ultieme marketingszet om zijn imago op te krikken: anderhalf uur lang in een stoel zitten en beledigingen incasseren.


Justin werd afgezeken door onder andere: Snoop Dogg, Ludacris, Martha Stewart en Shaquille O’Neal. Er werden weinig harde grappen gemaakt. Justin werd zelfs geprezen om zijn moed mee te doen. Hij werd door Snoop Dogg verwelkomd in “de familie”.

Er was één grap die de show niet haalde en in de montage werd gesneuveld. Deze grap was afkomstig van komiek Hannibal Bures. Bures deelde zijn grap later op Twitter: “Actually, you should thank me for participating in this extremely transparent attempt to be more likable in the public eye. And I hope it doesn’t work.”Nadat Bieber door zijn gasten was afgezeken, kreeg hij zelf het woord. Dit was zijn mogelijkheid om iedereen terug te pakken. Wat volgde, was een ingestudeerde tekst waarin hij weerwoord gaf en nog even een typisch Amerikaanse speech hield: “There was really no preparing me for this life. I was thrown into this at 12 years old and I didn’t really know what I was getting myself into. There’s been moments I’m really proud of, and a lot of moments I’m pretty disappointed in myself for.”

Hij maakte zijn excuses en beloofde zijn leven te beteren: iemand te zijn op wie mensen trots konden zijn. Ondanks de transparante poging om aardig gevonden te worden, had ik toch medelijden met hem. De roast – ter ere van zijn 21e verjaardag – leek op een feestje van een rijk jongetje dat alles lijkt te hebben, behalve echte vrienden.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page