top of page
  • Foto van schrijvermilouvoskuilen

De fases van je menstruatie cyclus

Bijgewerkt op: 12 feb. 2020

Jarenlang vervloekte ik mijn menstruatie. Toen ik zeventien jaar was, ging ik aan de pil en slikte die regelmatig door zodat ik mijn bloeding kon overslaan. De relatie met mijn cyclus is de laatste jaren (gelukkig) erg veranderd.


Menstruatie wordt ook wel de 'sixth vital sign' genoemd. Een teken dat je gezond bent. Als je problemen met je cyclus hebt, kan dit zelfs op een aandoening wijzen. Ik ben tegenwoordig best blij wanneer ik ongesteld word. Niet per se met de krampen (die zijn soms nog steeds hels), maar met idee dat ik gezond ben en dat ik (thank God) niet zwanger ben.


De laatste jaren ben ik bewuster bezig met mijn cyclus. Zo houd ik mijn cycli bij in de app Kindara en heb ik inzicht in de lengte van mijn cyclus, mijn fysieke en mentale gevoelens en mijn eisprong. Hierdoor kan ik patronen ontdekken, en dat is interessant!

Vier seizoenen

Eigenlijk lijken de fases van een menstruatiecyclus op de vier seizoenen. Tijdens je menstruatie is het winter. Een tijd voor introspectie: naar binnen gaan, voelen en reflecteren. Het is een goede periode om wat rust te nemen en alleen te zijn. Je hebt vaak minder energie, maar wel een hoop ideeën.


Na je menstruatie bouwt het hormoon oestrogeen zich op, je lichaam bereidt zich voor op de eisprong. Je kunt deze periode vergelijken met de lente. Je krijgt meer zin om dingen te doen en aan te pakken. De energie in je lichaam bouwt op. Dit is vaak een productieve tijd.


Het hormoon oestrogeen is op zijn hoogtepunt rond de ovulatie. Ook heb je meer testosteron in je lichaam. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer zin in seks en meer daadkracht. Je voelt vaak een piek van energie. Deze periode is een emotioneel en creatief hoogtepunt. Een ideale tijd om iets te doen wat je spannend vindt (zoals een sollicitatiegesprek).


Na de eisprong neemt het oestrogeen weer af en het hormoon progesteron toe. Dit is de beruchte week voor de menstruatie waarin veel mensen last van PMS hebben. Je kunt je somber voelen en bent vaak meer naar binnen gericht. In deze periode ben je extra kritisch. Een goede tijd om orde op zaken te stellen, schoon te maken en op te ruimen. Je kunt deze tijd vergelijken met de herfst.


Het is inzichtelijk om jouw cyclus bij te houden. Er zijn verschillende apps die je daarbij kunnen helpen, zoals Clue of Kindara.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page